Het rij seizoen start op 30 maart.

In Rijssen, aan de voet van de Rijsserberg, ligt een traject van een smalspoor waar zo’n 100 jaar geleden de steenfabrieken hun grondstof op vervoerden. U kunt dit spoor bezichtigen en er een ritje op maken. Op deze site vindt u informatie over het wat, wanneer en waar.

Historie

Zo’n 100 jaar geleden waren er in Rijssen nog zo’n 15 steenfabrieken, waarvan het aantal in de jaren ’60 van de vorige eeuw tot 4 was geslonken. Vanaf het begin van de twintigste eeuw tot 1964 hadden deze 4 steenfabrieken in Rijssen een smalspoor in bedrijf, om klei van de groeve naar de fabriek te vervoeren. Tussen Rijssen en Markelo was een smalspoornet ontstaan van zo’n 12km lengte.

Ontdek de historie
Steun het Leemspoor

Wilt u de doelstellingen van het Rijssens Leemspoor ondersteunen? Word dan donateur voor een minimumbijdrage van 25 euro per jaar. Uw bijdrage zal worden gebruikt voor de doelstelling: het verwerven en restaureren van historisch smalspoormateriaal.

Sponsoren

De volgende bedrijven en instellingen hebben in de afgelopen drie jaren het Rijssens Leemspoor op financiële of materiële wijze ondersteund.